top of page

8 namirnica za jačanje imunološkog sistema

Važno da vaš imuni sistem bude zdrav i podstaknut kako bi mogao da se bori protiv infekcija i pomogne vam da ostanete zdravi. Da biste ojačali svoj imuni sistem, pokušajte da uključite ove namirnice u svoju ishranu.


1. Pomorandže

Pomorandže su bogate vitaminom C, koji može pomoći u izgradnji vašeg imunološkog sistema. Dok su drugi agrumi — poput grejpfruta, limuna, limete, itd. — takođe bogati vitaminom C, pomorandže imaju najveću koncentraciju ovog moćnog vitamina. Preporučena količina vitamina C u ishrani je 90 mg za odrasle muškarce i 75 mg za odrasle žene. Međutim, ova preporuka se može promeniti na osnovu vaših jedinstvenih zdravstvenih okolnosti.


Vitamin C je takođe poznat kao askorbinska kiselina i to je mikronutrijent koji vaše telo ne može da proizvede samo. Dakle, morate ga dobiti iz hrane koju jedete. Studije su pokazale da vitamin C igra važnu ulogu u obnavljanju tkiva u telu; može pomoći u zarastanju rana i održavanju zdravih kostiju. Može pomoći da vaša koža bude zdrava, što je prva barijera tela protiv infekcija. Osim toga, pokazalo se da vitamin C pomaže u odbrambenom odgovoru vašeg imunološkog sistema, pomažući vam da se efikasnije borite protiv infekcije.


2. Borovnice

Borovnice su možda male, ali mogu biti pune! Imaju visok sadržaj flavonoida, koji su antioksidansi koji mogu pomoći u jačanju vašeg imunološkog sistema. Flavonoidi pomažu u održavanju zdravih krvnih sudova, poboljšavaju prednosti vitamina C, štite ćelije od oštećenja i sprečavaju upale. Istraživanja su takođe pokazala da flavonoidi pomažu imunološkom sistemu u borbi protiv infekcija gornjih disajnih puteva, uključujući običnu prehladu.


Pored toga što su bogate flavonoidima, borovnice su takođe izvor vitamina C, vitamina A, vlakana i mangana. Takođe sadrže pterostilben, jedinjenje koje pomaže u borbi protiv bakterijskih infekcija, dodatno jačajući vaš imuni sistem kada vam je najpotrebnije.


3. Crvena paprika

Voće nije jedini izvor vitamina C. Crvena paprika je takođe bogata vitaminom C, tako da ovo povrće možete dodati u svoju ishranu da bi vam pomoglo da dostignete dnevnu količinu. Ali trebalo bi da jedete ovo povrće sirovo da biste dobili punu korist jer pečenje crvenih paprika smanjuje njihov sadržaj vitamina C do 25%.


Crvena paprika je takođe odličan izvor beta-karotena i vitamina A. Poznato je da vitamin A pomaže u lečenju rana, podržava rast belih krvnih zrnaca i podržava ćelije kože. Slično, pokazalo se da beta-karoten povećava ćelije u vašem imunološkom sistemu i promoviše njihovu aktivnost u borbi protiv infekcije.


4. Brokoli

Brokoli je još jedno povrće koje je bogato vitaminom C. Ali takođe je prepuno drugih vitamina i minerala koji pomažu da vaš imuni sistem bude jak. Sadrži vitamine A i E, a brokoli je odličan izvor vlakana i antioksidanata. Vitamin A pomaže u smanjenju upale u telu i pomaže u razvoju i regulaciji imunog sistema.


Kao i crvena paprika, brokoli gubi deo svog nutritivnog sadržaja kada se kuva. Ako ne volite da jedete sirovi brokoli, pokušajte da ga kuvate na pari. Ova metoda kuvanja pomaže u očuvanju hranljivih materija.


5. Tamna čokolada

Ako ste mislili da je sva čokolada loša za vas, razmislite ponovo! Poznato je da tamna čokolada pruža neke zdravstvene prednosti telu - u umerenim količinama, naravno. Tamna čokolada sa 50% do 70% kakaa sadrži antioksidans teobromin, koji pomaže u apsorpciji slobodnih radikala u telu. Slobodni radikali su nestabilni atomi kiseonika koji mogu oštetiti tkiva u telu. Antioksidansi takođe pomažu u smanjenju upale u telu.


Kakao u tamnoj čokoladi je takođe odličan izvor vlakana, magnezijuma, arginina (aminokiseline) i kalijuma. Dakle, možete uzeti svoju čokoladu i jesti je!


6. Jogurt

Određene vrste jogurta sadrže probiotike, koji su odlični za vaše telo. Kada kupujete jogurt, potražite etikete na kojima piše „žive i aktivne kulture“. Tako znate da dobijate probiotike koji su potrebni vašem telu. Takođe, pokušajte da izbegavate jogurte sa puno šećera i aroma.


Probiotici su poznati kao „dobre“ bakterije koje pomažu u održavanju neometanog rada vašeg digestivnog sistema. Možda se pitate kakav efekat to ima na imuni sistem. Pa, probiotici u crevima pomažu u stimulisanju imunološkog sistema i pomažu u regulisanju njegovog odgovora na borbu protiv infekcija.


7. Bademi

Bademi su odličan izvor vitamina E, još jednog antioksidansa. Vitamin E pomaže imunološkom sistemu da se bori protiv infekcija i takođe igra ulogu u zdravlju cirkulacije jer sprečava nastanak ugrušaka širenjem krvnih sudova. Ova vrsta vitamina je rastvorljiva u mastima, što znači da je potrebno malo masti da bi se pravilno apsorbovala u telu. Na sreću, bademi imaju dosta zdravih masti tako da vaše telo može da dobije sve prednosti vitamina E.


Pored toga, bademi su odličan izvor drugih hranljivih materija, uključujući vitamin C, kalcijum, fosfor, gvožđe, magnezijum, cink, selen i bakar. Ali nisu svi orasi toliko hranljivi, zbog čega smo uključili samo bademe na našu listu namirnica za jačanje imuniteta.


8. Zeleni čaj

Iako nije hrana, zeleni čaj se godinama koristi za svoje zdravstvene prednosti. Ima visok nivo flavonoida, posebno katehina, koji su porodica flavonoida. Katehini koji se nalaze u zelenom čaju pokazali su antimikrobna svojstva u istraživanjima i mogu pomoći u prevenciji i lečenju infekcija.


Možda se pitate zašto i crni čaj nije na našoj listi. Pošto crni čaj prolazi kroz proces fermentacije, gubi veliki deo svojih flavonoida. Ali zeleni čaj se kuva na pari, a flavonoidi se čuvaju. Dakle, ako želite da ojačate svoj imuni sistem, probajte dobar napitak zelenog čaja.


Ovo su samo neke od mnogih namirnica koje mogu pomoći u jačanju vašeg imunološkog sistema i održavanju zdravlja kako biste se borili protiv infekcije ove sezone. Ako tražite drugu zdravu hranu, pogledajte naš post o super hrani za starije!


U našem domu ponosni smo na bogate domaće obroke. Posebnu pažnju posvećujemo ishrani i prilagođavanju radi pobošaljanja opšteg zdravlja korisnika. Pogledajte našu ponudu.
Recent Posts

See All

Comments


bottom of page