top of page

5 saveta za unutrašnje baštovanstvo za starije

Updated: Feb 16, 2022


Hobi ili ugodna aktivnost u slobodno vreme može imati brojne prednosti za starije osobe. Učešće u zabavi koja održava um i telo aktivnim ne samo da sprečava dosadu, već može pomoći u smanjenju stresa, stimulisati kognitivne funkcije i pružiti osećaj svrhe.

Tražite li zadovoljavajuću aktivnost u zatvorenom prostoru za svoje omiljene starije osobe? Pokazalo se da baštovanstvo pozitivno utiče na naše mentalno zdravlje. Projekat unutrašnjeg baštovanstva je idealno sredstvo za podsticanje voljene osobe da ostane aktivna i angažovana.


Bez obzira da li je vaša zatvorena bašta jednostavna biljka u saksiji ili obimniji niz zelenila, čin negovanja bašte pruža osećaj svrhe i ispunjava osnovnu ljudsku potrebu da neguje i brine o drugom živom biću. Kontakt sa prirodom je posebno koristan za one kojima ograničena pokretljivost otežava uživanje na otvorenom. Osim toga, uspešna zatvorena bašta znači da će neki prelepi cvetovi ili zelenilo ulepšati okolinu, pružajući malo veselja čak i zimi.


Sledite ove korisne savete za kreiranje divne zatvorene bašte za sebe ili voljene starije osobe u kojima ćete uživati tokom cele godine.


1. Pronađite najbolju lokaciju za zatvorenu baštu

Pre nego što uložite u bilo kakve zalihe ili biljke, odlučite se za najbolju lokaciju za vašu novu zatvorenu baštu. Evo nekoliko stvari koje treba uzeti u obzir pri izboru lokacije.


Razmislite o sunčanoj prozorskoj dasci. Postavite stalak za biljke ili bočni sto blizu prozora ili iskoristite prazan prostor na polici za knjige.

Bezbednost na prvom mestu! Postavite biljke dalje od staza i budite sigurni da su sve površine stabilne.

Odredite da li će vaše biljke dobiti puno sunca, delimičnu sunčevu svetlost ili malo ili nimalo svetlosti kako biste mogli da izaberete odgovarajuće biljke. Iako je sunčano mesto najbolje, sigurno možete pronaći biljke koje će uspevati pri slabijem osvetljenju.

Iskoristite svoj raspoloživi prostor na najbolji način. Viseće sadilice mogu dodati dodatni prostor u bašti malim sobama, a kaskadne biljke poput engleskog bršljana mogu pronaći srećan dom na polici za knjige.



2. Investirajte u osnovne alate

Pokretanje bašte u zatvorenom prostoru zahteva malo ulaganja, ali budite sigurni da vaš baštovan početnik ima pri ruci neke osnovne alate i zalihe. Potražite ergonomske ručne alate koji minimiziraju stres za ruke i zglob.


Mala ručna lopata ili lopata za sadnju i presađivanje

Makaze za orezivanje

Mala kanta za zalivanje

Zemlja za saksije — Potražite mešavinu zemlje za saksije koja sadrži vermikulit ili perlit, od kojih oba pomažu u zadržavanju vlage. Takođe možete pronaći specijalizovane mešavine zemlje za saksije za određene biljke.

Kutije za sadnju ili kontejneri od plastike, terakote ili keramike

Baštenske rukavice

Biljke, semena ili lukovice



3. Izaberite prave biljke za vašu baštu

Ključ uspešne zatvorene bašte je odabir biljaka koje će uspevati u vašem zatvorenom životnom prostoru. Teško je proći pored te divne cvetne biljke, ali ako njeno lepo cvetanje zahteva puno sunca, neće biti baš srećno u vašoj senovitoj dnevnoj sobi.


Ako ste dovoljno srećni da imate sobu koja dobija puno sunca, posebno ako vaš prozor gleda na jug ili zapad, izaberite tropski hibiskus sa svojim svetlim, upadljivim cvetovima. Takođe probajte aloe veru, biljke žada ili mirisni jasmin.

Za svetle sobe, ali sa indirektnim svetlom, biljka pauka je odličan izbor za viseću sadilicu. Cvetaće na jarkom, indirektnom suncu, stvarajući male "bebe" izdanke koje je zabavno odsecati za ponovnu sadnju. Afričke ljubičice su takođe divan izbor zbog svojih lepih cvetova koji dodaju veselu notu svakoj prostoriji.

Za mesta sa slabim osvetljenjem, filodendron će se dobro snaći, ali vodite računa da zalivate samo jednom nedeljno. Drugi izbori za slabo osvetljenje su difenbahija i paprati.



4. Razmotrite svog baštovana

Dok jedan stariji može biti baštovan početnik, drugi je možda proveo mnogo godina brinući se o cvetnoj kućnoj bašti. Obavezno prilagodite izbor biljaka u zatvorenom prostoru baštovanu kada birate svoje biljke. Evo nekoliko opštih saveta o izboru biljaka za starije osobe.


Olakšajte svom baštovanu početniku sa biljkama za laku negu koje mogu da prežive sve vrste uslova. Sukulenti zahtevaju malo zalivanja, iako im je potrebno mnogo sunca. Dobar izbor je božićni kaktus, koji će baštovanu usred zime pokloniti jarke, vesele crvene cvetove. Biljka zmija, poznata i kao svekrvin jezik, uspeva u svim sredinama, veoma se slabo održava i otporna je na sušu.

Možda znate da je vaša voljena osoba pažljiva negovateljica koja možda ima tendenciju da pretera sa vodom. Probajte kineski zimzeleni ili mirni ljiljan.

Držite tabelu ili beležnicu u blizini kao zgodan podsetnik na raspored zalivanja biljaka.


5. Koristite svoju maštu

Jednom kada vaša voljena osoba uhvati baštovansku bubu, nema kraja prijatnim projektima koje možete da organizujete. Razmišljajte izvan okvira sa ovim idejama.


Zasadite biljnu baštu. Posebno je korisno uzgajati jestivo blago slatkog mirisa. Izbor koji se lako uzgaja je biljka ruzmarina, koja će dobro rasti pod uslovom da ima jako svetlo i da je vlažna. Mirisna menta je plodna biljka koja može tolerisati delimičnu senku. Vlasac će uspevati skoro svuda i za razliku od mnogih biljaka, lako se može uzgajati iz semena.

Uzgajati iz semena. Gledanje vaših pažljivo negovanih semena kako niču u novoj bašti je neverovatno zadovoljstvo. Neka bude zabavno birajući brzo rastuće seme poput nevena, vlasca i cinije.


U domu Vila Suzana organizujemo redovno kreativne radionice među kojima je sadnja i nega bilja. Ponosni smo na našu mini zimsku baštu , a najvažnije korisnici uživaju u ovakvim aktivnostima.




Recent Posts

See All

Comments


bottom of page