top of page

7 saveta kako navesti nekoga sa demencijom da se okupaKupanje je stalna borba za mnoge negovatelje starijih osoba sa Alchajmerom, demencijom ili drugim kognitivnim oštećenjima.


Važno je da telo starije osobe održavate čistim da biste sprečili infekcije kože, smanjili rizik od infekcija urinarnog trakta i izbegli neprijatan telesni miris.


Ali pokušaji da ih navedete da se okupaju ili istuširaju često rezultiraju raspravama, neprijateljstvom, plačem ili vriskom. To svima kvari dan i podiže nivo stresa.


Dakle, šta možete učiniti kada neko sa demencijom odbija da se istušira?
7 saveta kako navesti nekoga sa demencijom da se okupa1. Uspostavite dnevnu rutinu

Čak i ako starije odrasle osobe ne moraju da se kupaju svaki dan, obično je lakše uspostaviti redovnu dnevnu rutinu koja uključuje kupanje u isto vreme svakog dana.


Na taj način nema sumnje kada i zašto se to dešava - to je samo deo normalnog toka njihovog dana, poput jela ili spavanja.


Predvidljiva dnevna rutina smanjuje njihov ukupan stres i anksioznost i povećava verovatnoću da će se kupati bez otpora.
2. Budite pozitivni i nemojte se svađati


Ne pokušavajte da se raspravljate sa starijom osobom o tome koliko je dana prošlo od njihovog poslednjeg tuširanja, koliko su smrdljivi ili zašto je važna dobra higijena.


Logika i razum ne rade. Umesto toga, neka rečenice budu kratke i jednostavne i fokusirajte se na pozitivne, zabavne aktivnosti koje dolaze nakon kupanja.


Na primer, kada je kupatilo dovoljno toplo, idite do starije osobe, uspostavite kontakt očima i nasmejte se. Ispružite ruku tako da će je uzeti, ustati i dozvoliti vam da ih ispratite dok hodaju (prema kupatilu).


Kada počnu da hodaju, recite nešto poput „Hajde da se istuširamo, a onda ćemo pojesti ukusnu užinu (kolačiće, sok, itd.) i uraditi nešto zabavno.“


Dok hodate, držite razgovor fokusiran na užinu ili zabavnu aktivnost kako biste izbegli diskusiju ili svađu oko tuširanja. „Ti kolačići sa komadićima čokolade su ti omiljeni, zar ne? I možemo da sastavimo tu slagalicu sa prelepim pticama.”


Ako dosledno koristite ovu vrstu pristupa, tuširanje postaje povezano sa pozitivnim stvarima poput njihove omiljene užine ili aktivnosti.


Ako odbiju da se okupaju i počnu da se svađaju, odbacite temu i pređite na nešto prijatno. Time se izbegava svađa koja će stvoriti negativna osećanja koja često ostaju. Sačekajte i pokušajte ponovo za neko vreme.
3. Recite „mi“, a ne „vi“

Tokom čitavog iskustva kupanja, korisno je koristiti miran, umirujući ton i reći „mi“ umesto „vi“.


Ovo daje osećaj da zajedno radite ovu opuštajuću aktivnost, da oni ne prolaze sami kroz to i da im se neće učiniti strašne stvari.
4. Učinite kupatilo toplim i udobnim

Stariji odrasli osećaju hladnoću mnogo lakše nego neko mlađi. Starije osobe često ne vole da se kupaju jer se sećaju samo hladnoće i drhtanja.


Ako iskustvo kupanja učinite prijatnim i udobnim, smanjićete primedbe pre i tokom tuširanja.


5-10 minuta pre nego što uđu u kupatilo, uključite grejač prostora da bi kupatilo bilo lepo i toplo. Ako vam je vruće i znojite se, to je verovatno dobra temperatura.


Položite peškir na stolicu ili toaletnu dasku gde sede da skinu odeću kako vam ne bi bilo hladno i teško.


Možda biste čak želeli da pustite meku, umirujuću muziku da biste stvorili spokojnu atmosferu nalik banji.
5. Koristite ručnu glavu tuša da smanjite strah

Prskanje tuša može biti zastrašujuće za osobu sa demencijom.


Neki stručnjaci misle da se to dešava zato što ne mogu da vide vodu koja ih udara i oseća se kao da im nešto nevidljivo napada glavu.


Da biste rešili ovaj problem, instalirajte ručnu glavu tuša umesto obične kako biste mogli da kontrolišete kada i gde ih voda dodiruje.


Pre nego što uključite vodu, stavite ih u stolicu za tuširanje. Zatim, sa glavom tuša u visini stopala i okrenutom od njih, uključite vodu i podesite temperaturu.


Kada je voda topla, recite „Hajde da stavimo ruke (ili stopala) u vodu sada“ i polako počnite da prskate vodom te delove tela da biste im dali vremena da se prilagode osećaju.


Ako im smeta glasan zvuk vode, ne otvarajte slavine do kraja kako mlaz ne bi bio tako jak.6. Uverite se da nisu potrebna iznenađenja ili nagađanja


Čak i ako vaša starija osoba ne zna šta dalje da radi, verovatno će se i dalje sećati kako to da uradi.


Na svakom koraku, dajte im do znanja šta će se dogoditi i podučite ih kroz to kako bi sami mogli da urade što je više moguće.


To im daje kontrolu i poboljšava samopouzdanje. Osim toga, ako znaju šta će se desiti na svakom koraku, neće biti toliko uplašeni.Trudimo se da se svaki korisnik oseća sigurno i mirno u novom domu. Posebno prilikom adaptacije i navikavanja na novu rutinu. Naše profesionalno osoblje na stručan način gradi poverenje i sigurno okruženje kako bi i sam proces kupanja i održavanja higijene bio prijatan za korisnika.


Tu smo za sva vaša pitanja Dom Vila Suzana 064 246 10 86.

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page