top of page

8 kućnih lekova za upalu grla


Bol u grlu može biti rezultat više različitih stvari — bakterijske infekcije, alergija.. Iako nije uvek razlog za brigu ili odlazak kod lekara, taj bol i grebanje u leđima grla može biti dosadno i uticati na to kako jedete, pričate, pa čak i spavate. Srećom, postoji veliki broj kućnih lekova na koje možete da se oslonite da biste ublažili bol u grlu. U ovom postu ćemo ići dalje od toplog čaja kako bismo isporučili neke moćne kućne lekove.1. Med

Med ima antibakterijska svojstva i vekovima se koristio za zarastanje rana. Može pomoći u borbi protiv bakterija, a istovremeno u borbi protiv upale u grlu. Možete pomešati nekoliko kašika meda sa čašom tople vode ili čaja i popiti. Napravite ovaj kućni lek nekoliko puta dnevno po potrebi.


2. Limun

Limun može pomoći u razbijanju sluzi u grlu. Osim toga, citrusno voće sadrži puno vitamina C, koji može pomoći u jačanju vašeg imunološkog sistema jer se bori sa osnovnim uzrokom upale grla. Pokušajte da pomešate nekoliko kašika limunovog soka sa čašom tople vode po potrebi.


3. Slana voda

Još jedan tradicionalni kućni lek za upalu grla je ispiranje slane vode. Tople tečnosti mogu pomoći u smirivanju grla, dok so zapravo može pomoći u ubijanju bakterija koje mogu uzrokovati bol u grlu. Samo pomešajte oko pola kašičice soli sa toplom vodom i isperite grlo. To možete da radite svakih nekoliko sati dok vam upala grla ne počne da se oseća bolje.


4. Soda bikarbona

Baš kao i grgljanje slanom vodom, grgljanje sodom bikarbonom takođe vam može pomoći u borbi protiv upale grla. Ovaj kućni lek nije toliko rasprostranjen kao grgljanje slanom vodom, ali može biti jednako efikasan. Soda bikarbona pomaže u ubijanju bakterija i sprečava njihovo širenje. Takođe može pomoći u razbijanju sluzi koja vam je zaglavljena u grlu. Dodajte oko pola kašičice sode bikarbone u toplu vodu i ispirajte grlo svakih nekoliko sati po potrebi.


5. Ljuti sos

Ovaj kućni lek može zvučati kao da bi mogao da povredi već vatreno grlo, ali ljuti sos bi zapravo mogao pomoći da se vaše grlo oseća bolje. Većina ljutih sosova se pravi od paprika koje sadrže kapsaicin. Poznato je da ovo hemijsko jedinjenje pomaže u borbi protiv upale i smanjenju bolova. Ipak, ne preporučujemo da pijete ljuti sos iz boce! Umesto toga, stavite nekoliko kapi ljutog sosa u čašu tople vode i isperite grlo. Ljuti sos može u početku malo zagoreti, ali svojstva kapsaicina mogu biti upravo ono što vam treba. Ako nemate ljuti sos po kući, možete napraviti sličnu mešavinu sa kajenskim biberom.


6. Jabukovo sirće

Možda ste čuli za jabukovo sirće kao kućni lek za kontrolu nivoa šećera u krvi, uklanjanje bradavica ili borbu protiv drugih bolesti. Ovo oštro sirće takođe može pomoći da vam upala grla nestane. U stvari, jabukovo sirće ima antibakterijska svojstva, koja mu pomažu u borbi protiv infekcije. Osim toga, kisela priroda sirćeta može pomoći u razbijanju sluzi koja može biti u vašem grlu. I ne morate da pijete čašicu jabukovog sirćeta da biste uživali u efektima. Pomešajte nekoliko kašika jabukovog sirćeta u šolju vode i isperite grlo. Ovo možete da radite nekoliko puta dnevno, ali vodite računa da pijete dosta vode između.


7. Beli luk

Da li ti je baka ikada rekla da sisati čen belog luka da bi izlečio upalu grla? Pa, možda nije pogrešila. Beli luk je još jedna hrana koja ima antibakterijska svojstva. Osim toga, sadrži alicin, jedinjenje za koje se zna da pomaže u borbi protiv infekcije. Možete iskoristiti lekovita svojstva belog luka uključivanjem svežeg belog luka u svoju ishranu. Možete čak i sisati čen belog luka baš kao što je baka predložila - ali molimo vas da operite zube posle da biste osvežili dah!


8. Ovlaživači

Kućni lek koji se oslanja na tehnologiju je ovlaživač. Ponekad se grlobolja može javiti ili pogoršati jer je vazduh suv, što može biti grubo po grlu. Pokušajte da koristite ovlaživač da dodate više vlage u vazduh, umirite grlo i otvorite sinuse. Takođe možete dodati neka eterična ulja ili vodonik peroksid u rastvor ovlaživača da biste ovaj kućni lek unapredili. Ako nemate ovlaživač, efekte možete simulirati tako što ćete se tuširati ili kupati toplom vodom i pustiti da se kupatilo zapari.


Nadamo se da će vam ovi kućni lekovi koristiti! Ali zapamtite da ako simptomi potraju ili se pogoršaju ili se pojave drugi simptomi, trebalo bi da zakažete pregled kod svog lekara.
bottom of page