top of page

9 AKTIVNOSTI ZA SLABOVIDE SA ALCHAJMEROM ILI DEMENCIJOM

Aktivnosti pomažu u stimulisanju uma i pamćenja i održavaju naše stare angažovanim i zainteresovanim za život.


Pronalaženje aktivnosti za osobu sa Alchajmerom ili demencijom i slabijim vidom može zahtevati malo dodatne kreativnosti.


Cilj je pomoći vašim starima da se osećaju srećno zauzeto i uspešno u aktivnosti u kojoj uživaju. Zato je važno pronaći aktivnosti koje dobro funkcionišu za njihove trenutne kognitivne sposobnosti i nivo vida.


Smislene aktivnosti pomažu u smanjenju anksioznosti, uznemirenosti i drugih izazovnih ponašanja. Oni takođe mogu poboljšati san tako što će osobu učiniti aktivnijom i budnom tokom dana.


Da bismo vam pomogli da pronađete razne zabavne aktivnosti za vaše stare sa slabim vidom sa demencijom, delimo 9 ideja za aktivnosti sa mnoštvom konkretnih predloga.


Prilagodite se sposobnostima i interesovanjima vaše starije osobe


Možda će biti potrebno nekoliko pokušaja i grešaka da pronađete aktivnosti koje će se dopasti vašim starima.


Koristite njihove prethodne preferencije i interesovanja kao smernicu, ali nemojte se plašiti da isprobate stvari za koje ranije nisu bili zainteresovani - demencija može značajno da promeni preferencije.


Eksperimentišite sa ovim idejama da biste pronašli ono što najbolje odgovara vašim starima.


Koristite predloge kao početnu tačku i prilagodite ih po potrebi za nivo njihovih sposobnosti i interesovanja.



9 aktivnosti za slabovidne starije osobe sa demencijom


1. Muzika


Pustite njihove omiljene pesme ili albume, posebno muziku iz mladosti.

Podesite radio na stanicu koja pušta vrstu muzike koju vole.

Ohrabrite ih da pevaju uz pesme koje znaju (pogledajte aplikaciju koja olakšava pevanje)

Koristite njihove omiljene pesme kao zabavan način da im pomognete da se prisete lepih uspomena.

Igrajte ili eksperimentišite sa jednostavnim muzičkim instrumentom kao što je harmonika.


2. Čitanje naglas, audio-knjige i radio emisije


Slušanje novina, knjiga, časopisa ili čak starih pisama koje se čitaju naglas je ugodna zabava za mnoge starije odrasle osobe. Pronađite stvari koje ih interesuju, ali nisu previše složene da biste ih pratili.

Čitanje naglas je odličan način da posetioci komuniciraju sa nekim ko ima demenciju, posebno sa decom.

Audio knjige omogućavaju vašim starima da slušaju skoro svaku knjigu koja im se sviđa. Pozajmite ih u lokalnoj biblioteci, kupite ih u prodavcu, koristite besplatnu dostavu.

Ljubitelji sporta mogu uživati u slušanju sportskih igara na radiju

Neki stariji odrasli mogu uživati u slušanju radio emisija, duhovnih emisija, naučnih razgovora i drugih sličnih programa – mnoge radio stanice čak čine ove programe dostupnim na mreži besplatno.


3. Kretanje i vežbanje


Pustite njihovu omiljenu muziku i ohrabrite ih da plešu sa vama, ljuljaju se u sstolici ili lupkaju rukama i nogama uz ritam.

Da biste poboljšali raspoloženje, cirkulaciju i opšte zdravlje, vodite ih kroz vežbe joge na stolici ili vežbe zasnovane na stolici dizajnirane za osobe sa demencijom.



4. Priroda


Koristite invalidska kolica za šetnju napolju da bi osetili sunce i svež vazduh.

Provozajte ih kolima i opišite krajolik u prolazu. Uključite ih u aktivnosti zatvorene bašte – pritiskajući zemlju u saksiji, merenje rasta biljaka na dodir, mirisanje bilja ili degustaciju plodova (paradajz, zelena salata, začinsko bilje, itd.)


5. Video i TV programi


Slušajte mjuzikle, opere, koncerte ili druge vrste nastupa uz muziku sa TV-a, DVD-a, YouTube-a. Slušajte video zapise o prirodi ili emisije – oni obično opisuju životinje i pripovedaju radnju tako da i dalje može biti prijatno iskustvo čak i bez vizuelnih prikaza.


6. Domaći poslovi


Pomaganje u kućnim poslovima je odličan način da se neko sa demencijom i slabim vidom oseća uključenim i važnim u domaćinstvu.


Pripremite voće – koristite sigurnosni nož da isečete meko voće ili ga prstima razbijte na komade ili delove (kao što su banane, pomorandže, itd.)

Pripremite povrće - pasulj, grašak ili pasulj, otkinite stabljike itd.

Pomozite sa sastojcima – zamoliti nekoga sa slabim vidom da sipa sastojke u veliki lonac ili činiju je način da doprinesete kuvanju ili pečenju jela.

Presavijte veš – posebno manje stvari koje se lakše upravljaju poput peškira ili čarapa.

Sortirajte srebrni pribor - sortirajte noževe, viljuške i kašike u njihove posude.


7. Terapija životinjama


Držanje ili maženje lepo vaspitanog ljubimca je divna i smirujuća aktivnost



8. Umetnost, zanati i taktilne aktivnosti


Skulptura omogućava starijim osobama da se kreativno izraze bez potrebe da koriste svoju viziju – koriste glinu za modeliranje ili pesak za vajanje.

Starijim osobama sa malo boljim vidom može da se svidi da prave kolaže od slika iz časopisa ili da prekriju običnu kutiju lepljenjem isečenih slika ili papira u boji.

Neki ljudi sa malo vizije mogu takođe uživati u ekspresivnom slikanja (mislite na široke poteze i apstraktne oblike) - koristite žive boje na kontrastnoj pozadini da bi lakše videli

Sortiranje je divna aktivnost koja ne zahteva viziju, samo učinite oblike dovoljno različitim da ih je lako razlikovati - na primer: kesa mešanih oblika testenine, novčića itd.


9. Adaptivne (modifikovane) igre


Za starije osobe sa malo vizije, karte za igru sa velikim štampanim slovima su odličan način da uživaju u jednostavnim igrama ili jednostavno sortiranje karata po boji ili odelu

Posebne domine sa podignutim tačkama mogu da koriste stariji sa slabim vidom i slepi.



U Domu Vila Suzana veliku pažnju posvećujemo kreativnim aktivnostima. Trudimo se da svaki korisnik pronađe svoju aktivnost tokom koje se oseća prijatno i koja ga raduje.

Za vise informacija pogledajte našu početnu stranu.




Recent Posts

See All

Comments


bottom of page