top of page

Osnovno znanje o krvom pritisku


U duhu podizanja svesti o jednom od vodećih uzroka smrti u našem društvu, ovde smo da objasnimo šta je krvni pritisak, šta uzrokuje visok krvni pritisak i kako se boriti protiv ozbiljnih zdravstvenih rizika povezanih sa visokim krvnim pritiskom.


Šta je krvni pritisak?

Krvni pritisak je sila koja gura krv kroz naše telo kroz naš cirkulatorni sistem. Sila se stvara tako što naša srca izbacuju krv kada se ona skuplja tokom svakog otkucaja srca, a zatim postepeno putuje kroz manje grane arterija pre nego što se vrati. Razlika u pritisku koju stvaraju srce i odgovarajuće arterije je ono što omogućava krvi da efikasno pumpa kroz naše telo i ono što je jednako vašem ukupnom krvnom pritisku.


Merenje krvnog pritiska

Svako ko je ikada ranije bio na pregledu kod lekara je kontrolisan krvni pritisak preko manžetne za krvni pritisak koja se pričvršćuje oko nadlaktice pacijenta i zatim zateže. To omogućava medicinskom profesionalcu da tačno identifikuje da li su vaši nivoi u normalnom opsegu ili ne.


Vaše očitavanje krvnog pritiska će se sastojati od sistolnog i dijastolnog broja. Sistolni pritisak je prvi broj i najviši. Meri kontrakcije srca, dok dijastolni pritisak meri pritisak unutar arterija tokom pauze između otkucaja srca.


Nivoi krvnog pritiska variraju u zavisnosti od starosti, zdravlja, stresa i nekoliko drugih faktora tokom vremena, tako da će brojke krvnog pritiska koje odgovaraju vama morati da odredi vaš lekar. Nedavno je, međutim, savetovano da odrasli koji imaju 60 ili više godina treba da pokušaju da ciljaju na nivoe koji su manji od 150/90 mmHg.


Posledice visokog krvnog pritiska

Ako se ne kontroliše, krvni pritisak može porasti do veoma nezdravih nivoa, a može doći do nekoliko opasnih posledica. Visok krvni pritisak često direktno ili indirektno uzrokuje:


Ugrušci krvi

Srčani udar

Moždani udar

Oboljenje bubrega

Seksualna disfunkcija

Angina (bol u grudima)

Bolest perifernih arterija

Borba protiv visokog krvnog pritiska

Iako su rizici povezani sa visokim krvnim pritiskom svakako razlog za zabrinutost, postoji mnogo načina da svoje nivoe održite pod kontrolom, a zdravlje u pozitivnom stanju. Evo nekoliko ideja:


Održavajte svoju telesnu težinu u odgovarajućem i zdravom rasponu za vašu visinu i godine i obezbedite zdravu ishranu. Redovno pratite nivoe unosa natrijuma kako biste ih održali što je moguće nižim i budite svesni koliko alkohola redovno konzumirate. Uključite se u redovnu vežbu najmanje 30 minuta svakog dana, jer je čak i obična šetnja oko bloka svake večeri dovoljna da drastično smanjite ukupni nivo rizika.


Uz proaktivan način razmišljanja i odgovarajuće promene u načinu života, prilično je bezbolno održavati krvni pritisak pod kontrolom i na bezbednim nivoima.


U domu Vila Suzana redovnim lekarskim pregledima stalno pratimo opšte stanje pacijenta, i shodno rezultati uvodimo promene u ishranu i dnevne rutine.


Tu smo za sva vaša pitanja 064 246 10 86.


Recent Posts

See All

Comments


bottom of page